Quality and functionality of plant foods (BIOACTIVEG)

MEMBERS

Group Leader: Begoña de Ancos / Concepción Sánchez-Moreno

Members:

  • Begoña de Ancos Siguero (Research Scientist)
  • Concepción Sánchez-Moreno González (Research Scientist)
  • Lucía Giménez Cobo (Technician)
  • Beatriz Herranz Hernandez (Senior technician)
  • Claudia Balderas Arroyo (Postdoctoral fellow)

Contact: +34 915492300 – ancosarrobaictan.csic.es / csanchezmarrobaictan.csic.es

DESCRIPTION

Objectives: Chemical and biochemical characterization of plant foods and their components by advanced analytical methods. Study of the biological activity of plant foods (by using cell and animals models, and human intervention studies). Study of the effect of food processing technologies on bioactive compounds, their bioaccessibility and bioavailability (by means of in vitro and in vivo studies).Obtaining of new functional foods and ingredients by the application of non-thermal technologies.

Research Lines:

  • Quality and functionality of plant foods and their constituents
  • Biological activity of plant foods
  • New foods and functional ingredients
  • Processing technologies and bioactive compounds

Skills:

  • Evaluation of the nutritional quality and functionality of plant foods, fresh or processed, using advanced analytical techniques like GC / MS, HPLC-DAD/MS, LC / MS Q-TOF, etc., as a support for the study of metabolites (metabolomics), markers of biological activity of such foods.
  • Design of new plant foods and functional ingredients by high hydrostatic pressure and minimal processing techniques.
  • Evaluation of biological activity of phytochemicals in plant foods, including bioaccessibility and bioavailability studies, using in vitro techniques (gastrointestinal digestion patterns combined with cell culture studies) and in vivo studies using animal models and humans intervention studies.

Keywords: Plant foods,Biological activity, Functional foods, Processing, High-pressure, Bioaccessibility

SCI PUBLICATIONS

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  • Fernández-Jalao I, Sánchez-Moreno C, De Ancos B. Effect of high-pressure processing on flavonoids, hydroxycinnamic acids, dihydrochalcones and antioxidant activity of apple ‘Golden Delicious’ from different geographical origin. Innov Food Sci Emerg Technol, en prensa, 2018. DOI: 10.1016/j.ifset.2018.05.014
  • De Ancos B, Sánchez-Moreno C, Zacarías L, Rodrigo MJ, Sáyago-Ayerdí S, Blancas-Benítez FJ, Domínguez Avila JA, González-Aguilar GA. Effects of two different drying methods (freeze-drying and hot air-drying) on the phenolic and carotenoid profile of ‘Ataulfo’ mango by-products. J Food Meas Charact 12(3), 2145-2157 (2018). DOI: 10.1007/s11694-018-9830-4
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NON-SCI PUBLICATIONS

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  • De Ancos B, Sánchez-Moreno C, Muñoz M, Cano MP. Nuevas tecnologías de higienización en el procesado mínimo de alimentos vegetales. V Congreso Iberoamericano de Tecnología Postcosecha y Agroexportaciones. Tecnología, Calidad y Seguridad Hortofrutícola. Grupo de Postrecolección y Refrigeración, UPCT (Ed), Asociación Iberoamericana de Tecnología Postcosecha (Co-Ed), Sesión VI-Simposio: Avances en el Procesado Mínimo en Fresco de Frutas, 835 (2007). ISBN 978-84-95781-85-7, Universidad Politécnica de Cartagena, Cartagena, Murcia, España.
  • Crespo I, Elez-Martínez P, Sánchez-Moreno C, De Ancos B, Cano MP. Efecto de la aplicación de recubrimientos comestibles sobre calidad y compuestos fitoquímicos de papaya pre-cortada. V Congreso Iberoamericano de Tecnología Postcosecha y Agroexportaciones. Tecnología, Calidad y Seguridad Hortofrutícola. Grupo de Postrecolección y Refrigeración, UPCT (Ed), Asociación Iberoamericana de Tecnología Postcosecha (Co-Ed), Sesión VI-Simposio: Avances en el Procesado Mínimo en Fresco de Frutas, 803-817 (2007). ISBN 978-84-95781-85-7, Universidad Politécnica de Cartagena, Cartagena, Murcia, España.
  • Cano MP, De Ancos B, Sánchez-Moreno C. El potencial saludable, un nuevo concepto para la innovación en la elaboración de frutas y hortalizas frescas cortadas. V Congreso Iberoamericano de Tecnología Postcosecha y Agroexportaciones. Tecnología, Calidad y Seguridad Hortofrutícola. Grupo de Postrecolección y Refrigeración, UPCT (Ed), Asociación Iberoamericana de Tecnología Postcosecha (Co-Ed), Sesión V-Simposio: Avances en el Procesado Mínimo en Fresco de Hortalizas, 715 (2007). ISBN 978-84-95781-85-7, Universidad Politécnica de Cartagena, Cartagena, Murcia, España.
  • Martínez JA, De Ancos B, Sánchez-Moreno C, Cano MP. Efecto protector del procesado mínimo sobre los compuestos bioactivos y actividad antioxidante del brócoli (Brassica oleracea L. var. italica) durante la conservación frigorífica y ruptura de la cadena de frío. V Congreso Iberoamericano de Tecnología Postcosecha y Agroexportaciones. Tecnología, Calidad y Seguridad Hortofrutícola. Grupo de Postrecolección y Refrigeración, UPCT (Ed), Asociación Iberoamericana de Tecnología Postcosecha (Co-Ed), Sesión V-Simposio: Avances en el Procesado Mínimo en Fresco de Hortalizas, 694-706 (2007). ISBN 978-84-95781-85-7, Universidad Politécnica de Cartagena, Cartagena, Murcia, España.
  • Roldán E, Sánchez-Moreno C, De Ancos B, Cano MP. Subproductos de cebolla como ingredientes alimentarios con propiedades antioxidantes e inhibidoras del pardeamiento enzimático. V Congreso Iberoamericano de Tecnología Postcosecha y Agroexportaciones. Tecnología, Calidad y Seguridad Hortofrutícola. Grupo de Postrecolección y Refrigeración, UPCT (Ed), Asociación Iberoamericana de Tecnología Postcosecha (Co-Ed), Sesión IV: Nuevas Aplicaciones de Selección, Mejora Vegetal y Biología Molecular-Celular en la Postcosecha, 559-570 (2007). ISBN 978-84-95781-85-7, Universidad Politécnica de Cartagena, Cartagena, Murcia, España.
  • De Ancos B, Sánchez-Moreno C, de Pascual-Teresa S, Martínez JA, Crespo I, Cano MP. Efecto del proceso de elaboración de frutas y hortalizas frescas cortadas sobre el potencial saludable de floretes de brócoli y gajos de naranja. Simposio Avances Tecnológicos en el Procesado Mínimo Hortofrutícola. Aspectos Nutricionales y Sensoriales. G González-Aguilar, JF Ayala-Zavala (Eds), 1-11 (2007). ISBN: 968-5862-11-7, CYTED–Ciencia y Tecnología para el Desarrollo, Proyecto XI.22 Desarrollo de Tecnologías para la Conservación de Productos Vegetales Frescos Cortados, Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A. C. (CIAD, AC), Hermosillo, Sonora, México.
  • De Ancos B, Sánchez-Moreno C, Cano MP. Efecto del procesado mínimo sobre la calidad nutricional y propiedades beneficiosas para la salud de las frutas. Procesado Mínimo de Frutas. MG Lobo, M González (Eds), 113-136 (2007). ISBN: 84-606-4311-1, Instituto Canario de Investigaciones Agrarias, La Laguna, Santa Cruz de Tenerife, Tenerife, Islas Canarias, España.

PROJECTS AND CONTRACTS

  • Efecto de Ingredientes Funcionales Vegetales sobre Respuesta Inflamatoria, Biomarcadores de Estrés Oxidativo, Parámetros Cardiovasculares y Salud Gastrointestinal en Obesidad. Investigador principal 1: Concepción Sánchez-Moreno González, Investigador principal 2: Begoña de Ancos Siguero. 30/12/2016-29/12/2019. MINECO. AGL2016-76817-R.
  • Estudio para la Aplicación de la Congelación en el Procesado de Aceituna de Mesa. Proyecto CDTI: Desarrollo de Nuevas Técnicas de Cultivo y Procesado para la Optimización de la Aceituna de Mesa, IDI-20160997 (TOP PROCESS). Investigador principal: Wenceslao Canet Parreño. 12/09/2016-11/09/2018. Ángel Camacho Alimentación SL (ACA SL). 20164841.
  • Estudio Nutricional de Pera Fresca variedad Ercolini con Denominación de Origen Protegida Pera de Jumilla. Investigador principal: Concepción Sánchez-Moreno González. 10/11/2015-30/11/2015. Asociación para el Desarrollo Comarcal del Nordeste de la Región de Murcia. 20152943
  • Influencia de la matriz y el procesado en el metabolismo y efecto prebiótico de compuestos fenólicos naturales en un modelo gastrointestinal dinámico. Investigadores principales: Begoña De Ancos Siguero, Concepción Sánchez-Moreno González. 01/01/2014-31/12/2016. MINECO. AGL2013-46326-R.
  • Producción artesanal de hortalizas de IV y V gama: Inocuidad y valor funcional (HORTYFRESCO). Investigador principal-Coordinador: V. H. Escalona Contreras (Chile), Investigador principal Español (ICTAN-CSIC): Begoña De Ancos Siguero. 01/01/2013-31/12/2016. Programa Iberoamericano de Ciencia y Tecnología para el Desarrollo (CYTED). Red 113RT0480.
  • Antiinflammatory, antioxidant, and hypolipidemic properties of processed onion as functional food ingredient. Role of organosulfur compounds and their metabolites. Principal investigator: Concepción Sánchez-Moreno González. 01/01/2011-31/12/2013. MICINN. AGL2010-15910 (subprograma ALI).
  • Design and validation of active ingredients for the development of functional foods (ALIBIRD). Principal investigator: Guillermo Reglero Rada. 01/01/2010-31/12/2013. Comunidad de Madrid. S2009/AGR-1469.
  • Functionality improvement of the vegetable food bioactive compounds by high hydrostatic pressure: Chemical, microstructural and nutritional studies. Subproject No. 1: Funcionality of vegetable tissues treated by high presure: Increase in bioaccessibility of bioactive compounds. Principal investigator: M Pilar Cano Dolado. 01/01/2009-31/12/2011. MICINN. AGL2008-04798-C02-01/ALI.
  • New functional food ingredients to improve health (FUN-C-FOOD). Principal investigator: Francisco A Tomás Barberán. 01/01/2007-31/12/2012. MEC. CSD2007-00063.
  • Complementary aid to the European Project: Innovative non-thermal processing technologies to improve the quality and safety of ready-to-eat (RTE) meals. Principal investigator: M Pilar Cano Dolado. 31/12/2006-31/12/2009. MEC.AGL2006-27824-E/ALI.
  • Nutritional quality improvement of mixed beverages of fruit juices, milk and soybean processed by the application of nonthermal technologies. Subproject nº 1: Nutritional quality improvement of mixed beverages of fruit juices, milk and soybean processed by the application of nonthermal technologies: Hydrostatic high-pressure. Principal investigator: Begoña de Ancos Siguero. 01/10/2006-30/09/2009. MEC. AGL2006-12758-C02-01/ALI.
  • Anti-atherogenic effects of red wine anthocyanins and their metabolites: Molecular mechanisms involved. Principal investigator: Sonia C de Pascual-Teresa Fernández. 1/10/2006-30/09/2009. MEC. AGL2006-05453/ALI.
  • Innovative non-thermal processing technologies to improve the quality and safety of ready-to-eat (RTE) meals (HighQ RTE). Principal investigator: M Elizabetta Guerzoni. 1/10/2006-30/09/2009. Unión Europea (UE). FP6-FOOD-023140.
  • Application of high pressure processing technology to fresh fruit and development of ready-to-eat fruit salads treated by high pressure. Investigador principal: Begoña de Ancos Siguero. 01/09/2008-31/12/2009. Industrias Alimentarias de Navarra SAU (IAN). 20081354.

PhD THESIS AND MASTERS

  • Trabajo Fin de Máster (TFM). Evaluación del efecto de ingredientes funcionales vegetales sobre enzimas antioxidantes y biomarcadores de estrés oxidativo en ratas Zucker obesas. Candidato/a: Sheila Hernández Alonso. 2018. Directores: Concepción Sánchez-Moreno González, Begoña de Ancos Siguero, Claaudia Balderas Arroyo. Máster Universitario en Calidad y Seguridad Alimentaria. Universidad del País Vasco, Facultad de Farmacia.
  • Tesis Doctoral. Metabolomic-driven evaluation of processed onion in the prevention of cardiovascular and liver disease in a model of diet-induced hypercholesterolemia (Evaluación metabolómica del efecto de cebolla procesada en la prevención de enfermedad cardiovascular y hepática en un modelo de hipercolesterolemia inducida por la dieta). Doctorando/a: Diana González Peña. 2017. Mención de “Doctorado Europeo” y Premio Extraordinario. Directores: Concepción Sánchez-Moreno González, Begoña de Ancos Siguero. Universidad Complutense de Madrid, Facultad de Farmacia.
  • Tesis Doctoral. Evaluación de las propiedades antiinflamatorias, antioxidantes e hipolipidémicas de cebolla procesada como ingrediente funcional in vitro y en un modelo animal (Evaluation of antiinflammatory, antioxidant, and hypolipidemic properties of processed onion as a functional ingredient in vitro and in an animal model). Doctorando/a: Clara Colina Coca. 2017. Directores: Concepción Sánchez-Moreno González, Begoña de Ancos Siguero. Universidad Complutense de Madrid, Facultad de Farmacia.
  • Trabajo Fin de Máster (TFM). Caracterización y bioaccesibilidad de los principales compuestos fenólicos de distintas variedades de manzana y efecto del tratamiento por altas presiones hidrostáticas. Candidato/a: Eva Luzuriaga Urigüen. 2017. Directores: Begoña de Ancos Siguero, Concepción Sánchez-Moreno González. Máster Universitario en Calidad y Seguridad Alimentaria. Universidad del País Vasco, Facultad de Farmacia.
  • Tesis. Efecto de los tratamientos combinados de alta presión hidrostática y aditivos naturales sobre la calidad de papaya cortada. Doctorando: Inés Crespo Ferrer. 2013. Directores: M Pilar Cano Dolado, Begoña De Ancos Siguero. Universidad del País Vasco, Facultad de Ciencia y Tecnología.
  • Proyecto Máster. Caracterización de variedades de cebolla por su contenido en sulfóxidos de S-alqu(en)il-L-cisteína (ACSOs): efecto del procesado. Candidato: Karilyn M. Ruiz Reyes. 2013. Directores: Begoña De Ancos Siguero, Concepción Sánchez-Moreno González . Máster en Calidad y Seguridad Alimentaria. Universidad del País Vasco, Facultad de Farmacia.
  • Trabajo Fin de Máster (TFM). Efecto del procesado sobre la vitamina C y compuestos organosulfurados de cebolla (Allium cepa L. var. cepa, ‘Recas’): altas presiones y liofilización Candidato/a: Yareth Hernández Acosta. 2012. Directores: Concepción Sánchez-Moreno González, Begoña de Ancos Siguero.  Máster Universitario en Calidad y Seguridad Alimentaria. Universidad del País Vasco, Facultad de Farmacia.
  • Antiinflammatory and antioxidante activities of processed onion as functional ingredient. Candidate: Diana González Peña. 2011. Supervisors: Concepción Sánchez-Moreno González, Begoña De Ancos Siguero. Máster en Ciencias Farmacéuticas. Universidad Complutense de Madrid, Facultad de Farmacia.
  • Biological activity and nutritional properties of processed onion products. PhD Candidate: Mª Eduvigis Roldán Marín. 2009. PhD Supervisors: M Pilar Cano Dolado, Concepción Sánchez-Moreno González. Universidad Autónoma de Madrid, Facultad de Ciencias.
  • Study of the protective effect against cardiovascular disease of anthocyans and their metabolites in cellular models. Candidate: María Hidalgo Jerez. 2009. Supervisors: Sonia C de Pascual-Teresa Fernández, Concepción Sánchez-Moreno González. Universidad Complutense de Madrid, Facultad de Veterinaria.
  • Characterization of onion by-products as food ingredients with antioxidant properties. Candidate: Mª Eduvigis Roldán Marín. 2007. Supervisors: M Pilar Cano Dolado, Concepción Sánchez-Moreno González. Universidad Autónoma de Madrid, Facultad de Ciencias.